Bryggan

Bryggan

Ytterligare en bild från en av mina bästa rullar hittills. Denna bild har jag inte kopierat förut så det var rätt kul. Jag kopierade med två separata belysningar, en för låg kontrast och en för hög kontrast.

Första belysningen var med lågkontrast, och efter att ha fastställt en lämplig tid baserat på Olles jacka & ansikte såg bilden ut såhär:

Rätt låg kontrast, som förväntat. Jag testade mig där efter fram till en lämplig tid på hög kontrast, jag vill minnas att jag del tittade på bryggans ton, detaljer i Olles klädsel och vattnet i allmänhet.

Som alltid märkte jag att lite ändringar behövdes och testade mig fram lite - vattnet i bild har jag efterbelyst lite extra med femmans filter (som mest påverkar mörka toner i bild) och lite olika tider för att jämna ut ytorna något i ton, i slutet +2/3 i övre delen av bild och +1/3 i nedre delen av bilden. Jag använde händerna för att bränna rätt områden.

För att framhäva Olle så pjattade jag honom 1/6 steg under lågkontrastexponeringen, hans jacka är så pass ljus i förhållande till sin omgivning så att det blev rätt stor effekt utan någon egentlig pjattningsskugga (bryggan & jackan påverkades mest av femmans respektive noll-nollans filter). Det här är det finurliga med split-grade, man kan styra med rätt god precision.

Bilden är otonad, tror den ska få en omgång i selen vid tillfälle.

Oscar Carlsson

Read more posts by this author.

Linköping

Subscribe to oscar.carlsson.photography

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!