Tag och omtag

Min sambo anmärkte nyligen att jag verkar jobba med samma bilder hela tiden och jag hade först svårt att känna igen mig i detta. Jag kände att jag långsamt men stadigt betar mig igenom min hög av negativ jag vill förstora, att jag kommit en bit på vägen med min samling bilder på nära & kära, att jag har kopierat några av de bilder jag är nöjd med och att jag har många fler bilder kvar att äntligen få jobba med.

Men efter ett par dagar insåg jag att Anna nog har rätt. På sistone har jag tillåtit mig själv lägga mycket tid på att jobba på samma bilder, om och om igen, bilder jag gillar har jag i flera format och gjorda med flera tekniker. Bilden nedan är ett bra exempel, nedan är en skannad kopia på plastpapper:

I skrivande stund har jag kopierat denna bild i följande format:

  • Bilden ovan, Fomaspeed plastpapper (8x10"), tonad i selen. Sitter på kylskåpet, första utkastet.
  • Samma bild på Adox MCC (18x24cm), en kopia i selen och en i sepia. Och flera arbetskopior jag sorterat undan. Förvaras i en låda i bokhyllan.
  • Samma bild på Slavich Unibrom hårdhet 3, tonad i selen och inramad i vardagsrummet, 30x30 cm.
  • Samma bild inskannad och lagrad digitalt.

Det är onekligen skönt att få arbeta mycket med en bild, även om det nästan blir lite fånigt ibland. Jag tror det är en kombination att jag känt att jag på sistone har haft tid att jobba ordentligt med bilderna, och en liten känsla/rädsla att det här kan bli en av mina Bilder som jag kommer ha kvar länge. Skulle det vara en av mina Bilder kan jag väl lika gärna göra den ordentligt för en gångs skull?

Samtidigt, är det verkligen en av mina Bilder? Jag tror inte jag känner mig riktigt färdig med det här än, det finns än så många bilder att ta! Ingen idé att slappna av riktigt än...

Vi avslutar med en nästan-bild, tagen i samband med bilden ovan men osäker på inbördes ordning. Skannat negativ:

Oscar Carlsson

Read more posts by this author.

Linköping

Subscribe to oscar.carlsson.photography

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!