Sköljnörderi

VARNING: NÖRDERI FÖREKOMMER I INLÄGGET NEDAN


Jag sprang nyligen på följande två artiklar om att skölja fiberbaserade kopior:

För den som är (väldigt, väldigt) intresserad är det värt att ta sig igenom artiklarna, även om det inte är några nya, banbrytande slutsatser det handlar om. Dels då man bara konstaterar att:

  • HCA (hypo clearing agent) är av fundamental vikt för att skölja fiberbaserade papper,
  • Agitering i sköljen är viktigt,
  • Att diffusion är principen som gör att fixern sköljs ut, och att man tjänar på att byta ut vattnet runt kopian för att påskynda diffusionen (exempelvis med agitering)

...och dels för att artiklarna publicerades för första gången i mitten av 1990-talet.

Jag äger tyvärr ingen Kodak HT-2 så jag kommer inte kunna testa min procedur själv (om jag inte köper silvernitrat och blandar till en egen HT-2), även om jag hoppas att min nuvarande procedur är tillräckligt bra:

  • Dubbla fixerbad, blandad i 1+4 som för film, ny B-fixer varje tillfälle, och föregånde sessions B-fixer som ny A-fixer, 45 s / bad fixering,
  • Kort förskölj (5 minuter) innan HCA,
  • 10 minuter (gärna med agitering) i HCA, 1+4,
  • 30-60 minuter i slutsköljen.

Det sista steget borde jag sträva efter att skölja i 60 minuter med ett lagom stort vattenflöde och agitering. Dock blir det ibland den kortare tiden då jag vill hem från mörkrummet innan klockan blir allt för mycket. Det enda måttet på att jag verkar göra något rätt är att jag inte råkat ut för konstigheter när jag senare tonat i sepia eller selen.

Oscar Carlsson

Read more posts by this author.

Linköping

Subscribe to oscar.carlsson.photography

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!