2 centimeter

Untitled

När jag nyligen var i Barcelona bar jag med mig två objektiv, 35 mm och 20 mm. Trettifemman har jag länge haft ett lite kluvet förhållande till -- det är litet och trevligt, men jag blir inte helt överens med utsnittet alla gånger. Det är så nära 50 mm utan att vara just 50mm att jag får svårt att hantera det. Andra dagar är det världens mest naturliga utsnitt.

När jag under resan bytte till 20 mm var det som att hitta hem igen. Bilderna blir lite röriga och jag bara älskar det. Även när man är nära är man långt borta.

Untitled

Jag vill förresten inte att man alltid ska se vad jag använt för optik när jag plåtar. Vidvinkeln är ett medel, inte ett mål. Jag vet inte hur bra jag lyckas egentligen, men det är hur jag försöker tänka om det hela. Jag lovar dock att antalet bilder med störtande linjer från mig är kraftigt begränsat och ej kommer att publiceras.

Untitled

Optiken jag använder (lånat av pappa, inte lämnat tillbaka...) är ett gammalt Nikon 20 mm f2.8 AI-S. Optiken är inte perfekt, lite oskarp i hörnen, horisonten blir inte gärna rak och man får alla möjliga aberrationer i hög kontrast. Men det spelar verkligen ingen roll, världen blir en annan plats fotograferad vidvinkligt. En lite mer...mystisk plats.

Untitled

Alla borde äga en ultravidvinkel.

Oscar Carlsson

Read more posts by this author.

Linköping

Subscribe to oscar.carlsson.photography

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!